28 Aralık 2010 Salı

Narları Kıralım


Yeni yıla sadece bir kaç gün kaldı. Yeni yıla girdikten sonra NAR kırmak birçok kişi için adet olmuş. Ben de evimde 2 sene üstüste NAR kırdım ve iyi etkisini de gördüm, bol bol gezdim. Ha bu sene de kıracak mıyım? Evet kesinlikle ama genelde gece 12'de evde olamıyorum ve daha sonrasında kırıyorum, demekki vaktinde kırsam evden içeri hiç giremicem :-))

NAR kırma ritüeli nasıl yapılır?:-)

Önce orta boy yada büyük boy bir NAR manavdan seçilir :-) Güzelce bir poşete sarılır hatta o poşetin yırtılma ihtimaline karşı ikinci bir poşete daha sarılır ve gece yarısından sonra sokak kapısı açılır ve kapının eşiğine doğru evin içinden hızlıca ve kuvvetlice tek bir hareketle fırlatılarak atılır. NARınız paramparça olmuştur, umarım poşetler sağlamdır, ev kırmızıya boyanmamıştır.:-)). Artık NAR kırma işlemi nihayete ermiştir ve eviniz bolluk ve bereket içerisinde en azından 1 seneliğine sigortalanmıştır:-). Biliyorsunuz NAR eski yüzyıllardan beri bereketin simgesi olarak görülmüş, bolluk ve bereketi simgelemiştir. E siz bir de bu NAR kırma işlemini gerçekleştirip üstünüzü başınızı giyip şöyle bir evinizin çevresinde yaya olarak yürüyüş de yaparsanız, o zaman bütün bir yıl boyunca keyfinize diyecek yok, her yeri gezip görüceğinizin ilk adımını atmış olursunuz.
Sen ne kadar çok geziyorsun yaaaa diyen tüm arkadaşlarıma buradan cevap vermiş oluyorum ve bu sırrı burada açıklamış oluyorum:-) Arkadaşlar ben her sene, yılbaşında NAR kırıyorum ve evden çıkıp şöyle bir tur atıyorum evin çevresinde. Uzaklara yürürsem o sene uzaklara gidiyorum, biraz üşenirsem, o gece de hava biraz soğuksa şöyle bir köşeyi dönüp tekrar eve dönüyorsam, o sene kısa mesafelerde geziyorum:-)))
Hadi bu sene hep birlikte NARları kıralım.....:-))

27 Aralık 2010 Pazartesi

Menengiç Kahvesi

İlk defa arkadaşımla gittiğim spa merkezinde ismini duyduğum bir sıcak içecekti menengiç, bildiğimiz Türk kahvesi gibi ama daha yumuşak,sütlü ve daha aromatik... Orada menüde melengiç kahvesi ismiyle sipariş ediyorsunuz. Ama internetten araştırınca gerçek isminin menengiç olduğunu öğrendim. Spa merkezindeki görevli bu kahvenin sütle yapıldığını çitlemik de denilen bitkinin tohumlarından yapılan bir kahve türü olduğunu anlattı. Daha önce hiç bir cafede karşılaşmamıştım...
Üzerinden 10 gün geçti ve evimin hemen yan sokağında açılan 'Gönül Kahvesi'ne' gittim ve orada da menengiç kahvesini gördüm ve orada da tatmak istedim. Hem aroması hem de tadı aynıydı. Ama bu cafede de ismi l harfi ile yazılmıştı:-)) Demekki daha çok halk arasında ismi melengiç olarak geçiyordu. Belki hiç tatmayanlarınız olabilir diye tavsiye etmek ve menengiç kahvesi hakkında küçük bilgiler vermek istedim.




Menengiç Agacı, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir. Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır. Latincede pictacia perebinthus diye anılan Menengiç; yörelere göre Çitlembik, Çıtlık, Çedene, Çitemik, Bıttım gibi farklı isimler almıştır. Menengiç kahvesi bu agacın meyvesinden üretilmektedir. Menengiç kahvesinin içinde kimyasal madde yoktur .%100 doğaldır. (http://www.siirtdogalgida.com/)



Menengic Kahvesinin Faydaları:
Öksürügü Keser
Balgam Söktürür
Nefes Açıcıdır
Nefes Darlığına İyi Gelir
Antiseptik Özelliği vardır
Göğsü Yumuşatır
Solunum Yollarına faydası vardır
Ayak terlemelerini önler
Yaraları tedavi eder
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur
Ses tellerine iyi gelir
Mide ağrılarını dindirir


Menengiç Kahvesinin Hazırlanışı

Her fincan süt için bir tatlı kaşığı Menengiç kahvesi cezveye koyarak kısık ateşte kaynatınız. İsteğe göre şeker ilave ederek servis yapınız. Afiyet olsun...:-))

İsteyenler Facebook'da menengiç kahvesi adı altında açılmış sayfaya kendilerini üye edebilirler ve üyelerle kaynaşabilirler....:-))

23 Aralık 2010 Perşembe

İLK GÜN

Bugün 24.12.2010.....
Yine bir yılın daha bitmesine günler kaldı. Huzur, sağlık ve mutluluk içerisinde geçireceğimizi umut ettiğim yepyeni bir yıl daha kapımızı çalmak üzere. 2011'e girmemize sayılı günler kala belki de çok uzun süre önce yapmam gereken, aklımın bir köşesinde hep olan ama bugune kısmet olan, tamamen bana özel ve siz beni tanıyan yada ileride bir şekilde bağlantıya geçip tanışacağım kişilerle duygularımı, bilgilerimi, anılarımı, düşüncelerimi paylaşabileceğim bir web sayfası oluşumunun içerisine girdim. Umarım paylaşımlarımızla çok daha güzel olucak. Herkesin şimdiden yeni yılı kutlu olsun.....